Architect studio ADX made a feature of the soil excavated from the building site of this Minamisōma home, Soil House, created for a client who was displaced by the 2011 Japan earthquake.


The owner of Soil House in Fukushima Prefecture had to move to temporary housing and manage the separation of his family after the Tōhoku earthquake in East Japan, which uprooted more than 300,000 people.

Exterior of Soil House by ADX architects
Soil House features walls made from surplus earth from the site

The owner’s former home had been immersed in nature, and although he decided to move to a more dense residential area after the earthquake, he wanted architects ADX to evoke that same connection to the earth.

Initially, ADX addressed this by designing the landscape first and then situating the single-storey home within it.

Trapezoid soil walls of house in Minamisoma
The soil is set with expanded polystyrene foam spray

The distinctive trapezoid walls of piled sand came about when the architects went to remove surplus soil from the site but discovered its removal cost was more than estimated.

It made them consider how the sand could be incorporated into the structure instead, in the spirit of further connecting the house with nature.

Dining room in Soil House in Minamisoma Japan
The main structure of the house is made of wood

It also led them to recall the joy of playing with sand as children, which inspired the walls’ shape and placement.

To bond the soil and make it structurally sound the mounds have been sprayed with expanded polystyrene foam.

Tree inside a house with soil walls
The owner wanted his new home to be connected with nature

ADX believes the soil walls add to the home’s peaceful and energising elements.

“This house is designed with the concept of balancing ‘staticity’ and ‘dynamism’ — ‘staticity’ to reflect in silence and ‘dynamism’ to get down to work,” said the architects.

“We wish this house will inspire people to think about themselves, their family, the region and society in a comfortable and peaceful way,” they continued. “Moreover, we desire this house built with local material to remain in their hearts as a symbol of the region.”

The main structure of Soil House is made of wood and the floor area totals 137 square metres.

Japanese house with soil wall
Mounds of soil can be seen in the house’s interior

To further the connection with nature, the house has windows that fully open along one wall, allowing views of the soil from outside and the garden from inside. Glass partitions within the home also create sightlines to nature.

The house has two bedrooms, plus a third room that can be used as a guest bedroom. This room is in the Japanese washitsu style with tatami flooring and sliding screen doors.

Landscape of Soil House by ADX architects
The landscape the house sits in was designed first

Another Fukushima house that honours the earthquake is local architect Cohta Asano’s own home, which features nine intersecting volumes that form open interiors.

This year marks a decade since the earthquake, which also triggered a tsunami and nuclear disaster. The architects behind 16 relief shelters built in the aftermath recently shared their thoughts on the buildings’ legacy.

Photography is by Nao Takahashi.


Project credits:

Project manager: Kotaro Anzai
Engineer: Kenji Nawa
Construction: Tukuru

Source link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here